Visit Trogir

Službena stranica Turističke zajednice grada Trogira

Tourist Board Trogir © 2017 All Rights Reserved/Denise Barada

Tourist Board Trogir © 2017 All Rights Reserved/Denise Barada

Putujemo kroz vrijeme, točnije otprilike 600 godina u prošlost kada je Trogir bio važna kulturna i gradska  sredina puna plemića, umjetnika, obrtnika – ulice su bile otvorene tržnice sa svim mogućim potrepštinama poput ručno izrađenog nakita, zanatskih proizvoda, potkova, alata, robe, vina i mnoštva hrane – upravo ovu sliku oživljavamo u Trogiru tijekom Srednjovjekovnog Sajma.

Ulicama šetaju plemići u najljepšim nošnjama, sa zlatnim nakitom i krunama. Puk je obučen u zlatno-smeđe kostime, obrtnici udaraju  čekićima da bi oblikovali potkove, žamor je u pozadini. Zaista imate osjećaj da ste  doputovali u prošlost, doživljaj je jedinstven!

JESTE LI ZLATNI?

Festival „Vridne ruke obale,  zagora i škoja“ predstavlja nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske. Svake godine Trogir poziva predstavnike tradicionalnih zanata, proizvođače autohtonih proizvoda, raznih rukotvorina, lokalnih proizvoda, njegovatelje narodnih običaja da dođu u Trogir na festival koji ispuni grad raznim starinskim i autohtonim proizvodima i običajima (skoro zaboravljenima) koji zažive  u punom sjaju  u tri dana predsezone. Organiziraju se  radionice u kojima možete naučiti kako isplesti čarape, napraviti čipku, zatim imate prezentacije starih obrta, možete uživati u tradicionalnim plesovima, kušati  delicije po izvornim  recepturama i uživati u  izložbama .

Prekrasno je iskustvo doživjeti trenutke iz doba naših pradjedova kroz kulturu koja se predstavlja u gradu za vrijeme trajanja festivala ‘’Vridne ruke zagora i škoja.’'

Manifestacija TROGIRSKA INTRADA je dobila ime iz izvornog značenja riječi urod, plodovi teškog rada, rezultat cjelogodišnjeg truda. Događanju je cilj promicanje malih obiteljskih OPG-ova sa originalnim domaćim proizvodima, zdravom hranom, medicinskim preparatima i obrta koji su posvećeni tome da sačuvaju stare tradicije i agroturističke ponude Dalmacije i drugih dijelova Hrvatske.

INTRADA predstavlja proizvodnju zdrave hrane, ekološki uzgojeno voće i povrće, rukotvorine, medicinske trave, vina, maslinovo ulje, med, prirodnu robu, tradicionalne proizvode te proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) iz Dalmacije ali i svih dijelova Hrvatske.

TROGIRSKI FESTIVALI

Trogir se stvarao kroz stilove iz Grčkog, preko Romaničkog, pa sve do Gotičkog doba te Austro-Ugarske uprave sve do današnjeg modernog izgleda. Kamena vanjska fasada samo za sebe daje dojam boravka u bezvremenskom gradu. Unutrašnjost građevina je puna relikvija, kipova, „zlatnog“ namještaja, religioznih ikona, knjiga starih koliko i grad – prava vremenska kapsula.

Uz katedralu sv. Lovre sa svjetski poznatim portalom  Majstora Radovana imamo i Muzej grada, Pinakoteku koja je obiluje povijesnim umjetničkim slikama, najčešće religijskih motiva,  kulu Kamerlengo i kulu  Sv. Marka, i  usudimo se reći  najljepšu gradsku ložu na  Mediteranu. Simbol našeg grada, reljef Kairosa, čuvaju benediktinke u galeriji uz crkvu sv. Nikole i benediktinski samostan koji je 950 godina star, (zar nije impozantan broj!). Sestre će vas rado uvesti unutra da ga vidite uživo te Vam ispričati povijest i legendu vezanu uz božanstvo sretnog trenutka.